• U kunt nu een tafel reserveren in ons restaurant

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Een gebied vol mogelijkheden

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is met 6100 hectare één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Dit is een gebied met een gevarieerd landschap. Dichtbegroeide bossen, uitgestrekte heide, indrukwekkende zandverstuivingen en de moerassige gebieden. Het padennetwerk in het Drents-Friese Wold kent vele varianten: wandelpaden, fietsroutes, mountainbiketracks en ruiterpaden. Elke buitensporter vindt er wel iets van zijn gading. Het Drents-Friese Wold: een natuurgebied vol mogelijkheden. Ontdek het zelf!

Buitencentrum Drents-Friese Wold

Aan de rand van Appelscha ligt het Buitencentrum, de hoofdentree tot het Nationaal Park. De medewerkers verstrekken informatie over de natuur en de mogelijkheden om de omgeving te beleven. In de expositieruimte zijn wisselende tentoonstellingen te bezichtigen over de specifieke flora en fauna van het Drents-Friese Wold. Voor kinderen organiseert het Buitencentrum allerlei activiteiten. Voor paardrijders heeft het Buitencentrum speciale plekken gereserveerd voor het opzadelen van paarden en de stalling van de paardentrailers.

Kale Duinen

Op de hoger gelegen gronden naast het brongebied Aekingerbroek liggen de stuifzandvlaktes van het Aekingerzand, in de volksmond ook wel de ‘Kale Duinen’ genoemd. Oorspronkelijk lagen ook hier heidevelden waar de boeren gezamenlijk hun schapen op weiden. Ooit in de beginjaren van de televisie dienden de Kale Duinen als decor voor de toen populaire middeleeuwse serie ‘Floris’, het tv-debuut van de Friese acteur Rutger Hauer.

Canadameer

Halverwege Appelscha en Elsloo bevindt zich het Canadameer. Het gaat hier om de oude zandafgraving waarmee de provinciale weg onder Appelscha is aangelegd. De natuur heeft het Canadameer zo ingepast dat het lijkt alsof het er altijd al heeft gelegen. Voor recreanten staat het brede zandstrand van het Canadameer gelijk aan ‘Appelscha aan Zee'. Puur zwemplezier, zonnebaden en zandkastelen bouwen.